SKAT

Hvis du tager et kig på alle de vestlige, civiliserede samfund, så har de alle sammen en ting til fælles: De har et skattesystem. SKAT er meget nødvendigt, hvis du skal have et samfund op at køre, og det er der en grund til. Uden skat ville der nemlig slet ikke være noget samfund at bygge op.

Lad os først se på, hvad SKAT i grunden er. SKAT er en statsejet institution, der hver måned opkræver en procentdel af alle danskeres løn, som så går til statskassen. Denne procentdel ændrer sig, efter hvor meget du tjener. Det er fordi, Danmark bruger det progressive skattesystem. Det fungerer således, at helt basalt så bliver procentdelen af din løn, der går til SKAT, højere, jo flere penge du tjener. Det sørger f.eks. topskatten for, der betyder, at alle penge folk tjener over et bestemt beløb, skal beskattes højere end andre indkomster. Men samlet set betyder det altså, at SKAT får en hel masse penge ind hver eneste måned, som kommer fra de almindelige borgerer i Danmark.

Heldigvis bliver folks lønninger ikke blot indkrævet for sjovs skyld. Der er nemlig en rigtig god grund til, at statens skatteinstitution kan tillade sig at indkræve folks penge – pengene bliver brugt på folket igen. Så ville nogle nok tænke, at folk da i stedet selv ville kunne bruge de penge, de eller skulle betale i SKAT, på de ting, som staten ellers ville bruge deres skattepenge til. Den teori holder dog ikke helt i praksis, og her er hvorfor: Lad os sige, at vi mangler en ny motorvej mellem to storbyer. Den er meget nødvendig for Danmarks infrastruktur, så den skal bygges.

Hvis ingen betaler skat, så staten ikke har penge til det, hvem skal så betale for motorvejen? Alle er vel interesserede i motorvejen, men der er ingen, der står frem og siger: ”Jeg gør det! ”. Derfor fungerer det bedre, hvis alle betaler lidt til statskassen, og så kan politikerne på Christiansborg beslutte at motorvejen skal bygges og bevilge nogle skattepenge til projektet.

Ulempen ved dette er dog, at skattepengene også bliver brugt på meget andet, og det har givet Danmark verdens højeste skattetryk. Høje skatter vil som regel skræmme virksomheder væk fra landet, så dette kan være negativt for mængden af arbejdspladser i landet. SKAT er altså godt, men skal helst holdes balanceret, for at alle vinder. Vil du vide mere om SKAT, lån og penge så klik dig ind her Kviklaan-info.dk