Varmrøget laks – til alle lejligheder

Alle kender duften af en lækker nyrøget laks hos fiskehandleren. Når man besøger en fiskehandler fanger man med det samme den dejlige duft af frisk fisk, både nyrøget og fersk fisk.Traditionelt set har vi altid brugt røget laks her i Danmark. Vi bruger det til hverdag, til fest, til familiemiddag, til barnedåb, konfirmation, bryllup og mange andre steder. Det er måske noget af den slags mad vi kan kalde for en nationalret.

Selvom det er en meget traditionel ting at lave så er det de færreste mennesker, der faktisk ved, hvordan man rent faktisk tilbereder, eller røger en laks. Der er flere måder man kan røge en laks på. Der er faktisk to måder at gøre det på, enten en varmrøget laks, eller en koldrøget laks.

Rent tidsmæssigt tager en varmrøget laks under en time at lave, mens en traditionel koldrøget laks kan tage mere end et døgn.

De fleste fiskeforhandlere tilbereder ikke selv, deres egen fisk. De køber det hos nogle professionelle røgerier, hvor de gennem generationer har gjort denne tilberedelse til en kunstform. For mange kan det ikke betale sig at tilberede det selv, da det er en dyr og tidskrævende proces.