Typer af teambuilding

Hvis du tror, at teambuilding kun er noget, der kan foregå udendørs, og som altid involverer aktiviteter, der tangerer til røver og soldater lege, så tager du altså lidt fejl. Men du har også lidt ret. Mange aktiviteter foregår udenfor. Det er rigtigt nok. Men tænk på, at der er en god grund til det. De fleste arbejdspladser i Danmark er indenfor. Vi sidder i mange timer på kontorer. Nogle af os har fine hæve-sænke-borde, så vi kan rejse os i ny og næ. Andre af os har gratis adgang til fitnesscentre, så vi kan få arbejdet med de muskler, vi ikke bruger, når vi er på kontoret. De fleste af os får ikke den motion, som kroppen har brug for. Mange får, ikke ilt nok til hjernen og bliver derfor lidt triste.

Fysisk og psykisk

Teambuilding kan hjælpe med at få rettet op på nogle af de problemer, som alle på en dansk arbejdsplads møder: Dårlig fysisk kondition. Konflikter. Uhensigtsmæssig brug af tiden. Og ja, vi laver mange aktiviteter udenfor, netop fordi udenfor får dine medarbejdere frisk luft. De får mulighed for at bruge deres krop og energi på en sjov måde. De får mulighed for at få nogle af de kræfter, de har i overskud brugt, og dermed kan der løses op for frustrationer. De får også mulighed for at lære deres kollegaer at kende på andre måder end den, de kun ser på kontoret. Og det er muligvis det mest værdifulde ved teambuilding: Medarbejderne bliver kastet ud i situationer, som de ikke er vant til. De bliver kastet ud af deres rutine. Og når den slags sker for os, så siger vores hjerne som regel: ”Hov, hvad sker der her?

Udfordringer af hjerne og fysik

Jeg skal lige være lidt ekstra opmærksom.” Det betyder, at sanser og hjerneaktivitet bliver sat i sving. Vi bliver opmærksomme, ser andre ting end dem, vi plejer, hører andre ting. Og det giver os i sidste ende andre værktøjer, som vi kan bruge i den daglige kommunikation med kollegaer. En af de bedste i branchen er https://goteam.dk/

Det lyder måske, lidt for godt til at være sandt. Det er bare sandt. Når vi bliver kastet væk fra rutinen, så lærer vi meget hurtigere. Og vi viser flere sider af os selv.Det oplevede vi også dengang, det blev afholdt i Roskilde.

Sjov og lærende teambuilding

Tag fx et eksempel. Vi havde et firmaevent for nylig. De havde valgt, at deres event skulle baseres på viking games – sjov teambuilding. Det var utroligt at se en kvinde, som alle mere eller mindre ’bare’ betragtede som en køn receptionist, kaste med økse. Hun kunne kaste med den, så alle bare måtte tage sig til hovedet over hendes evne. Der var respekt. Og hun kunne mærke det. Man kunne ligefrem se hendes selvtillid vokse. Og jeg kunne se, at hun ligesom blev en del af teamet, der producerer virksomhedens ydelser. Også selv om hun ikke er uddannet i IT‐branchen.

Det er det, der er så fantastisk ved teambuilding. Det lærer medarbejdere fra den samme arbejdsplads at sætte pris på de opgaver, deres kollegaer udfører – også selvom det er helt andre og måske, ikke de vigtigste opgaver. Og det åbner derfor for en bedre og venligere kommunikation imellem dem.