De vigtige stole

Vi er ikke alle sammen bygget ens. Vi har dog alle sammen et skelet. Men der kan være nogle mennesker, der er født med en skæv ryg – eller en skæv hofte. Det kan medføre, at de måske ikke kan bevæge sig helt, som alle andre kan. Det kan også give dem smerter. Men det betyder bestemt ikke, at de ikke kan være lige så produktive og effektive, som alle andre kan være det. De skal bare have lidt hjælp, så de ikke får smerter – eller at deres knogler og led låser sig fast. Ok, de vil nok ikke blive til arbejdsmænd, der arbejder med at løfte tunge ting – eller generelt har et hårdt fysisk arbejde. Men på et kontor, kan de sagtens arbejde. Ja, de har brug for en specialstol, som kan afhjælpe, at de får smerter, eller kommer til at sidde i en fastlåst stilling, som kan blive skadelig for dem. Det kan være, at de har et problem, når de skal rejse sig fra stolen.

Mange slags specialstole

Heldigvis findes der mange forskellige typer specialstole, som sigter netop på at hjælpe mennesker, der har et problem i deres krop. Der findes specialstole, der kan vippe så langt frem, at det bliver nemmere for dig at rejse dig, hvis du fx har problemer med ryggen eller knæet.

Der findes specialstole, der har særligt indbyggede puder, så du ikke får ondt, når du sidder længe. Nogle mennesker kan nemlig få voldsomme smerter i lår og lænd, når de skal sidde ned i lang tid. Det er næsten lige gyldigt hvilket problem, du eventuelt har, så kan du få en specialstol, der hjælper dig til at kunne fungere helt normalt på arbejdspladsen.

Er det et særligt privilegie, du får af din arbejdsgiver, når der bliver indkøbt en specialstol til dig? Nej, bestemt ikke. Hvis du har hørt en kollega hviske til en anden om, at du har fået en specialstol, fordi du er chefens yndling, så må du gerne fortælle dine kollegaer, at de tager fuldkommen fejl. Specialstole er ikke et tegn på, at du får ekstra frynsegoder.

Ergonomi er arbejdsmiljø

Specialstole er hjælpemidler, som du har brug for, så du kan være effektiv på dit job. Og din chef investerer i en specialstol til dig, fordi du har bevist, at du er dygtig til dit arbejde, men du er bare kommet i den uheldige situation, at du har fået en permanent skade efter ulykken. Din chef har jo også købt ergonomiske kontorstole her til alle andre på arbejdspladsen. Han kunne have været ligeglad og bare købt helt almindelige kontorstole. Men det gjorde han ikke – netop fordi han er klar over, at det betyder meget, at I alle sidder godt ved jeres arbejdsborde.
Og hvis du har et problem, når du sidder på din kontorstol, så skal du fortælle din chef det. Der skal gøres noget ved det. Det kan tænkes, at du har brug for en specialstol. Du ved det bare ikke. Det kan medføre, at du skal undersøges. Men hellere det, end at du sidder og får smerter.

Balancestole?

Det er ikke så længe siden, at du prøvede at sidde på sådan en balancestol henne på kontoret. Det var faktisk ikke helt nemt. Efter ganske kort tid kunne du da også godt mærke det i ryggen og maven. Det var som om, at der var nogle muskelsæt i din krop, der blev aktiveret på en måde, som du ikke har prøvet før. Du kunne dog godt lide tanken om, at du får trænet nogle ryg- og mavemuskler, imens du arbejder. Så næste dag lånte du balancestolen igen. Denne gang i lidt længere tid. Det var dog ikke den samme balancestol, som den du havde lånt dagen før. Den, du lånte, havde nemlig hjul på benene. Dette gjorde dig lidt usikker. Men du fandt hurtigt ud af, hvordan du bedst holder balancen på stolen med hjul. Du kunne godt mærke, at du anstrengte dig for at holde balancen. Men som tiden gik, fik du mere og mere styr på det. Du begyndte derfor at kunne slappe af i kroppen. Du fik arbejdet. Du var faktisk meget produktiv.

Og nu er du efter kun et par uger, hvor du har siddet på en balancestol i ca. halvdelen af din arbejdsdag, kommet i ret god form. Du kan mærke det, når du handler i supermarkedet: Din ryg er stærkere. Det er ikke længere så tungt at få indkøbsposerne båret ud til bilen!

Vippestol eller balancestol?

Du har derfor en idé om, at du skal have købt en balancestol til hjemmekontoret. Det vil være sundt for alle, der bruger det, hvis de sidder på en balancestol i stedet for på det der store skrummel af en almindelig kontorstol, som du har. Du overvejer, om det skal være en balancestol med eller uden hjul. Du beslutter, at det skal være en uden hjul. Du er lidt bange for, at hjulene vil lave riller i det fine trægulv.

Du går ind på nettet, for at finde en god balancestol. Din søgning: ”Balancestol” giver hurtigt mange resultater. Du kan se, at rigtigt mange forretninger med kontormøbler fører balancestole – eller vippestole – som du har opdaget, at de også bliver kaldt. Du kigger på en masse billeder. De fås i forskellige udgaver: Nogle har runde sæder – du kan genkende den stol, du bruger på arbejdet på et af billederne – nogle andre har sæder i mærkelige former. Fx som en saddel til en cykel eller en lille hest. Du kan få dem med forkromede ben. Med mange farver polster på sæderne. Du ser en rød balancestol. Med forkromede ben. Den er flot. Den er da heller ikke helt billig. Du kan se prisen. Og du kan sammenligne balancestolene hos den bestemte forhandler. Du overvejer, om det er investeringen værd. Du når frem til, at det er det: Du ved, at hvis du køber den lidt dyrere balancestol, så er den også af god kvalitet. Du har også et andet argument for at købe den: Den vil klæde jeres hjemmekontor. Og det er vigtigt. Hjemmekontoret har jo ikke sit eget værelse endnu. Så det er vigtigt, at den ligesom passer ind i det øvrige møblement.