Hårdt arbejde

Hvis du går en tur i hvilken som helst by, så er der en gågade, hvor butikker, cafeer, biografer mv. holder til. Det er her den hyggelige del af byens handelsliv foregår. Den kedelige foregår oftest i byens udkant, hvor de store supermarkeder eller byggemarkeder ligger. Uanset hvor du handler, så har du sikkert oplevet flere gange, at du har set en vinduespudser. Han eller hun pudser butikkernes store glasvinduer, så du kan se, hvilke varer de har på udsalg – eller lige er kommet hjem. Det er faktisk vinduespudseren, der sørger for, at du kan få en hyggelig eftermiddag med window-shopping!

Tydeligt erfaren

I sidste uge så jeg da også en vinduespudser i Rødovre her. Han var i fuld gang med at pudse en tøjbutiks vinduer. Arbejdet gik tjept. Han har åbenbart gjort det arbejde i mange år. Det foregik på den gammeldags måde: Sæbevand på ruden, en svaber gled hen over ruden i sådan en stor slangeagtig bevægelse. Svaberen blev tørret af med en klud. Det var faktisk lidt fascinerende at stå der, og iagttage vinduespudseren. Han lagde slet ikke mærke til, at jeg kiggede på ham. På et tidspunkt tog han sig en pause. Han ømmede sig lidt på ryggen. Der er åbenbart nogle problemer med ryggen. Jeg kunne se på ham, at han faktisk havde ret voldsomme smerter. Jeg spurgte ham, om jeg skulle hjælpe ham hen til en bænk. Han svarede, at det behøver jeg ikke. Smerten fortager sig om lidt. Det er bare en muskel i ryggen, som er lidt træt. Det der med at stå og strække armene og hele ryggen i mange timer hver dag, har givet ham lidt problemer. Det er ikke alvorligt.

Formel uddannelse?

Det fik mig til at tænke på, om vinduespudsere får en formel uddannelse? En kort undersøgelse viste, at det gør de ikke. Vinduespudsere bliver oplært. De skal ikke lære særlige teknikker. De fleste vinduespudsere bliver oplært som ganske unge mennesker i et vinduespudserfirma – og det er sikkert ok. Oplæringen kan tage 2 måneder. Men: Der er jo en chance for, at de ikke lærer at arbejde i korrekte stillinger. Og ja, vinduespudseren har rygsmerter på grund af sit arbejde. Nu er det jo sådan, at mange vinduespudsere ikke kun pudser glasruder. De skal måske rengøre en beton- eller metalflade. Og her skal der ofte bruges rengøringsmidler, der indeholder kemikalier. Er det noget, som en kommende vinduespudser, der er under oplæring, får tilstrækkelig viden om? Det er da vigtigt, at vinduespudseren ved, hvad det er for nogle midler, han arbejder med til hverdag.

Hvad med arbejde i højden?

Det hænder også, at vinduespudseren skal arbejde i meget høje bygninger. Er der nogle ekstra sikkerhedsforanstaltninger, som han kan tage? Det vil jo ikke være særlig godt, hvis vinduespudseren bliver svimmel af at hænge i 12. etages højde, hvor han skal rengøre ruderne. Får de unge vinduespudsere oplysninger om den slags? Ja, jeg spørger bare. Vinduespudsning handler jo ikke kun om at købe miljøvenlig sæbe, der kan puttes i varmt vand – læs for eksempel denne artikel om Operahusets vinduer. Det handler om kemikalier, forskellige arbejdsstillinger, arbejde i høje bygninger – indvendigt og udvendigt – og så handler det også om at kunne tale med kunderne.