Kommunikation og teams

Det som er allervigtigst i vores dagligdag på jobbet er, at vi kan kommunikere med hinanden. Ikke kun via e-mails og telefonmøder. Også rent verbalt – face to face! Det er faktisk ikke altid nemt. Ja, der er faktisk mennesker, der næste er bange for den verbale – face to face – kommunikation. De foretrækker at sende dig en besked på Messenger – også selvom de faktisk sidder lige ved siden af dig på kontoret. Det er lidt pudsigt. Skal stemmebåndene ikke holdes ved lige? Eller skal der bare være fuldkommen tavshed på kontoret? Kun afbrudt af forskellige de små ’dings’, som alle kan høre, når en eller anden får en besked på sin telefon. Her er en fin beskrivelse af, hvad kommunikation er.

Vi vil jo gerne

Det pudsige er, at alle vil gerne holde deres stemmebånd i form. Så, når det bliver fyraften, så siger vi ”På gensyn i morgen, kan I have det godt. Hej alle sammen”. Vi går hver til sit. Det er ikke ret meget kommunikation. Og det kan godt være, at tavsheden skyldes, at vi ikke vil forstyrre vores kollegaer. Jeps. Det er fint at vise hensyn. Men ærlig talt: De der ’dings’ er da forstyrrende – faktisk irriterende forstyrrende. Det ville måske være lidt nemmere for alle, hvis vi lærte at tale med hinanden, og fik vænnet os til, at der bare er en lille summen af stemmer, fra folk der diskuterer en arbejdsopgave. Har vi totalt glemt, at man godt kan tale sagte sammen? Vi behøver ikke at hviske. Og vi behøver heller ikke at råbe. Vi skal derfor lære at kommunikere verbalt med hinanden igen. Sådan ser jeg det.

Alle kan lære det

Og jeg vil med det samme sige, at jeg også tror på, at vi kan lære det. Vi skal bare lige igennem nogle øvelser, så vi lærer ikke at misforstå hinanden, når vi taler. Vi har jo lært, at når vi skriver – mails eller beskeder – så skriver vi nøgternt og sagligt. Vi kan ikke antage, at en læser af vores besked, kan forstå det, hvis vi laver sjov eller er sarkastiske. Derfor har vi også et misbrug af emojis. De sigter jo på at fortælle om vores humør eller tankegang.

Øvelser i teambuilding

Nej, vi kunne gøre det, at vi laver et firmaarrangement, hvor vi via teambuilding øvelser får lært at kommunikere med hinanden. Ved at blive udsat for nogle udfordringer, hvor vi ikke har vores smartphone med os, vil der nødvendigvis opstå kommunikation imellem os. Det kan godt være, at det ikke lige er den bedste kommunikation. Det kan også være, at vores kommunikation ikke er verbal – men via en grimasse, vi kommer til at lave, en kropsholdning, eller noget andet. Og helt sikkert, så vil kommunikationen imellem os blive bygget op – og den vil blive meget mere direkte.

Måske bryder du dig ikke om, at skulle kommunikere med andre mennesker direkte. Hør lige her: Har du ikke brug for et socialt liv, hvor du også kan grine og nyde samvær med andre? Det kan du kun få, hvis du kan kommunikere med andre – sådan face to face.