Vinduer og energiforbruget

Der er dømt hygge i weekenden. Det er dejligt. I skal ikke tage nogle beslutninger. I skal bare sørge for, at hele familien har det godt. Lidt god mad. Lidt ekstra slik. En god film. Hvad mere kan man ønske sig her i den dejlige sensommer. Det sidste åndepust af sommer, inden efteråret sætter ind med fuld kraft. Der vil dog komme et tidspunkt – sådan henne omkring søndag eftermiddag, hvor I skal til at planlægge ugen, der kommer: madplan og supermarkedsindkøb. Børnene aktiviteter og den fælles køreplan, som I skal have puslet sammen, fordi der er pres på med tre børn, der har forskellige fritidsinteresser. Og så skal I altså også have søsat det projekt, som I har talt om i de sidste to år: Udskiftning af vinduer.

I ved det godt

Det er et projekt, som I har været klar over  – i meget lang tid – at I ikke kan blive ved med at udsætte. Og det er et projekt, der faktisk volder jer bekymringer. Din viv vil gerne have sådan nogle smarte vinduer, som kan åbnes horisontalt. Selv, er du lidt ligeglad med, hvordan vinduerne i jeres hus skal åbnes. Så længe I bare kan få luftet ud. Din viv har været flittig. Hun har ikke kun bagt brød. Hun har også formået at komme på nettet og lede efter vinduer. Hun har lavet en meget grundig undersøgelse af, hvilke vinduestyper, der findes på markedet. Hun har da også talt om Velfac og Rationel i flere dage. Du har ikke rigtigt lyttet til hendes snak. Der har været andre opgaver at passe. Men her til eftermiddag, har du lovet at høre efter, når hun fortæller dig om sine fund på internettet – imens hun samtidigt sørger for, at der kommer middagsmad på bordet.

Ikke alle typer er egnede

Hun taler om, at de der horisontalt åbnende vinduer, som hun havde kig på, faktisk er forbudte at bruge i jeres hus. Det har noget at gøre med sikkerhed. Hun ved ikke helt præcist, hvordan det hænger sammen – men det er noget med brandfare og flugtveje. Og størrelsen på vinduet. Du gider ikke at tale om løsninger, der er forbudte. Så du beder hende om at vise dig, hvilke vinduer, hun så kunne tænke sig, at I får sat ind.

Det er en svær opgave for hende at svare på. Hun ved det simpelt hen ikke. Men hun ved noget, som du ikke ved: I kan tilkalde en professionel montør, som kan give jer god vejledning, når det handler om udskiftning af vinduer. Og det er ganske gratis. Montøren vil nemlig kunne give jer gode forslag og ideer til, hvordan jeres hus får godt lys ind i rummene igen. Han vil givetvis også kunne give dig en idé om, hvad selve udskiftningen af vinduerne vil komme til at koste. Og er det ikke der, vi skal starte, når det handler om at få lavet en total udskiftning af vinduer i vores bolig? Hvad vil det komme til at koste os, og har vi råd? Skal vi optage et lån – eller skal vi spare sammen i 6 måneder, inden vi kan få råd?

Boligejere har pligter

Som boligejer ved du godt, at der er mange forpligtigelser forbundet med at være ejer. Det er ting der rækker lige fra, at du skal være ansvarlig overfor det offentlige rum. Du skal rydde sneen væk fra fortovet, udenfor din bolig. Du skal overholde regler for hegn, der vender ud imod offentlig vej. Og du ved også godt, at der er en uskreven regel, om at du ikke roder eller er til gene for dine naboer. Dertil kommer, at du naturligvis vil beskytte din investering: Det var jo en meget stor investering, dengang I købte huset, som I bor i nu. Og den skal naturligvis beskyttes. Det vil sige, at der skal males facader og træværk i huset. Der skal isoleres godt. Huset skal vedligeholdes. Ellers vil der komme skader, der kan været meget dyre at få repareret.

Energipriserne

Nu her på det sidste er du naturligvis blevet meget opmærksom på priserne på energi. Og ja, du har også set voldsomme stigninger på varmeregningen. Ikke sådan at forstå, at I har fyret for hønsene udenfor. I har bare varmet huset op, sådan som I plejer at gøre. Men det kommer der nok en ende på. Varmeregningen var ualmindeligt stor. I har derfor iværksat et projekt, der handler om, at huset skal isoleres – fra top til tå. Fra yderst til inderst. Og naturligvis har i fået lavet loftsisolering. Hulmurene er blevet tjekket. Alt er fint.I har endda overvejet et såkaldt solcelleanlæg som vist her.

Men her for nylig opdagede du så, at der var problemer ved et vindue inde i stuen. Den fugning, som håndværkeren i sin tid lavede, var bare forsvundet. Det var som om at fugemassen bare havde forvitret sig. Da du så det, fik det dig til at tænke på, om der er noget, I kan gøre for at spare endnu mere på varmeregningen end blot at sørge for god isolering.

Nye vinduer på Sjælland – hvem kan

Og ja, det er der. I kan nemlig vælge, hvis I vil, at få sat nye vinduer i jeres hus. Og her taler jeg om en helt ny type vinduer, som er kommet på markedet. Jeg taler om en type vinduer, som generelt kaldes for energivinduer. De ligner de almindelige vinduer, som vi har. Men de adskiller sig fra dem ved, at de har sådan en membran inde imellem glaslagene, som fungerer isolerende. Isolerende? En glasrude? Jo, det er rigtigt nok. Membranen kan lukke og åbne sig. Det har noget med temperaturer og solens stilling at gøre. Membranen kan afvise solens stråler på en hed sommerdag. Du vil derfor ikke få brug for at bruge energi på at køle huset ned. Omvendt, kan membranen tillade, at solens stråler får lov til at komme ind i dit hus. Det betyder, at du får det opvarmet. På en naturlig måde.

Nu ved jeg ikke, om disse energivinduer findes i dit område. Men du kunne jo gå på Google og søge efter ” nye vinduer på Sjælland, energivenlige, Velfac, Rationel”. Det er ikke helt sikkert, at du vil finde de vinduer, jeg taler om lige med det samme. Men du vil helt sikkert finde forhandlere af vinduer, der kender til dem, og som kan sende dig videre i den rigtige retning.