Alle mennesker kommer ind i perioder, hvor de føler, at de bare ikke kan slå til i hverdagen. De kan blive kede af det. De kan blive stressede. De kan faktisk blive direkte syge, når de har det dårligt med sig selv. Nogle lægger sig med en hovedpine. Andre får roskildesyge. Uanset hvad symptomerne på, at vi har det skidt – psykisk – er, så har vi altså muligheden for at gøre noget ved det. Jeg vil faktisk gå så langt og sige, at vi har et ansvar overfor os selv: Vi skal gøre noget for at forbedre vores tilstand. Jeg siger bestemt ikke, at vi er psykisk syge. Men lige en advarsel:
Sørg for et sundt sind
Vi kan blive psykisk syge, hvis vi ikke lige stopper op og sørger for at finde vores livsglæde igen. Det handler nemlig om, at vi har mistet vores livsglæde, når vi er kede af det. Det handler om, at vi udsætter vores livskvalitet for fare. Vi skal lære at kende vores følelser. Det kan godt være, at du er ked af det, fordi du og kæresten lige har slået op. Det er naturligt, når båndet til et menneske, du holder af, bliver brudt. Men efter noget tid, så er du i virkeligheden glad for at I slog op. Kan du ikke nå dertil, hvor du indser, at det var bedst for jer, så kan din tristhed fortsætte – og du skal have hjælp til at finde tilbage til en gladere hverdag.
Psykoterapi hjælper langt de fleste
Her er det, at det vil være rigtigt fornuftigt at søge hjælp hos en psykoterapeut. Og det skal være en psykoterapeut, der ved noget om, hvordan vi kan lære at håndtere vores følelser. Jeg kan anbefale en psykoterapeut i København – Gitte Høj her, som har stor erfaring med at hjælpe mennesker, som har mistet humøret og modet. Hun anvender samtale i sin behandling. Der kommer ikke medicin i form af lykkepiller fra hendes side.