En spiserobot er frihed

Af en eller anden grund, så har vi ikke noget imod at se et lille barn blive madet af sin mor eller far. Også selv om det kan være et syn, der kun egner sig for folk med gode nerver. Det er sødt at se den lille række ud efter skeen. Det er helt almindeligt. Det er en del af at være barn at blive madet. Men når vi så bliver ældre og måske kommer ud for en ulykke, som bevirker, at vi ikke kan bruge armene – eller vi er syge og armen og hånden ryster, så bliver det lige pludseligt lidt skamfuldt at skulle have hjælp til at indtage sit måltid. Hvorfor det er sådan, kan jeg simpelthen ikke svare på. Sådan er det bare.

En robothjælper

Derfor er der mange – især ældre mennesker, der har nedsatte funktioner i arme og hænder, der vælger at få deres mad ved hjælp af en spiserobot. Måske har det noget at gøre med, at de ikke vil belemre andre mennesker med, at de skal bruge tid på at made dem? En spiserobot er derfor en god ting i hjemmet hos den ældre, som gerne vil kunne klare sig selv i sit eget hjem. Og ja ved at eje en spiserobot kan det ældre menneske selv vælge, hvornår han eller hun vil indtage sine måltider. Der er ikke nogen grund til at gå rundt og være sulten indtil et bestemt klokkeslag, hvor en person kommer og hjælper en med at få måltidet indtaget. En spiserobot kan med andre ord være frigørende for det ældre menneske.

Større frihed

Den bevirker, at den ældre selv bestemmer, hvor – og hvornår måltiderne skal indtages. Det kan jo godt tænkes, at måltidet ikke skal indtages ved køkkenets spisebord. Det skal indtages, imens der bliver set et afsnit af yndlingsserien i fjernsynet. Inde ved stuebordet. Ok, tænker du måske. Men er det ikke noget med, at spiserobotten skal tilsluttes stikkontakter, og der er ledninger og sådan noget? Jo, men der findes også spiserobotter, der er batteridrevne. De er lette at transportere, og der er ikke nogen ledninger, der kan vikle sig om arme og ben og dermed blive årsag til en ulykke. Og ja, den kan også medbringes, når den ældre person skal fx til familiefest hjemme hos jer. Det er bare at putte den i en lille taske og, så få den sat op ved spisebordet. Den er diskret at have stående – også på et bord, der er dækket op til fest. Ingen vil lægge mærke til den og den, ældre person vil kunne nyde sit måltid sammen med jer. Så en spiserobot er bestemt ikke en dårlig ting. Den frigør. Den sikrer uafhængighed af andre mennesker. Den kan bidrage til et rigere socialt liv. Både til familiefester på udflugter eller i andre sammenhænge.

Ikke til børn

Kan man bruge en spiserobot til at made sit lille barn? Det vil jeg ikke anbefale. En spiserobot kræver, at der er en grad af stabilitet hos den person, som skal mades. Det er en stabilitet, som et lille barn endnu ikke har lært at være helt herre over endnu.