Far har grå stær

Der går en hel del tid med det, men det gør jeg gerne, og heldigvis bakker min kone mig fuldt og helt op i, at jeg bruger al den tid på at servicere min far. Når det tager så meget tid, hænger det sammen med, at min far, der nu er 79 år gammel, er temmelig dårligt gående, så når han skal nogen steder, kræver det faktisk noget praktisk hjælp.

Især den seneste tid har der været behov for at køre min far rundt til forskellig behandling. Da han for et par måneder siden begyndte at klage over et stadigt svagere syn, sagde jeg resolut til ham, at så måtte han til øjenlæge for at får undersøgt, hvad der kunne være i vejen.

Aldersbetinget syn

Det var han umiddelbart ikke meget for, han mente nok, at det bare var aldersbetinget, og at der sikkert ikke var så meget at gøre ved det. Men jeg holdt fast og ringede til en øjenlæge og bestilte en tid til en undersøgelse.

Da jeg skulle køre ham til øjenlægen, glædede jeg mig over, at jeg for nylig har skiftet bil til en af de lidt højbenede SUV-typer, hvor det især for ældre mennesker er nemmere at komme ind og ud af bilen, fordi de ikke skal kante sig ned i et lavt sæde. Min far bemærkede også, at den nye bil var nem at komme ind i.

Hos øjenlægen tog undersøgelsen faktisk ikke ret lang tid. Jeg var med min far inde til undersøgelsen, og øjenlægen kunne efter kort tid meddele os, at min far har grå stær. Umiddelbart efter den besked fortsatte øjenlægen med at fortælle, at det er en lidelse, der er meget udbredt hos folk i min fars alder, og heldigvis er der gode behandlingsmuligheder, så man kan få et stort set normalt syn tilbage.

Grå stær operation

Du skal have en grå stær operation, sagde øjenlægen til min far, som reagerede med en lettere forfærdelse. Han blev henvist til at læse mere om grå stær her: http://ohd.dk/gra-staer-operation/

Sagen er, at min far trods den betragtelige alder aldrig nogensinde har været udsat for en operation, og han har vist altid forestillet sig, at sådan noget er et livstruende indgreb.

Øjenlægen beroligede min far med at fortælle, at der er tale om et ganske lille indgreb, der kan klares på under en halv time. Man bliver lokalbedøvet, så man ingenting mærker, og man kan tage hjem til sig selv umiddelbart efter operationen.

Det, vi så gør, sagde øjenlægen, er at fjerne den linse i øjet, som du er født med, for det er den, der ikke rigtigt fungerer mere. I stedet opererer vi en ny linse af plastik ind i øjet, og i dit tilfælde skal det nok være en multifokal linse, så du slipper for at skulle bruge briller mere.

Det sidste fik min fars ansigt til at lyse op i begejstring, for han har længe været irriteret over at skulle bruge læsebriller, som han hele tiden glemmer, hvor han har lagt. På den måde blev undersøgelsen hos øjenlæge til sidst en god oplevelse for far, som i øvrigt skal opereres i næste uge. En stor og varm tak til http://ohd.dk/