Hvad er solceller?

Du har helt sikkert opdaget, at solceller og solcelleanlæg er blevet mere og mere populært herhjemme i Danmark. Og det er naturligvis ikke uden grund, da solceller er en teknologi, der kan spare dig for rigtigt mange penge. Solceller bruger nemlig solens lysenergi til at producere strøm.

Som du nok kan regne ud, så er dette miljøvenligt og bæredygtigt – men det er faktisk også meget effektivt. Med et solcelleanlæg kan du således spare rigtigt mange penge på din elregning, og da prisen på solcelleanlæg ydermere er faldet betydeligt gennem de senere år – så er det måske nu, at du bør investere.

En solcelle producerer elektricitet fra solens stråler – og er således ikke det samme som et solvarmeanlæg (der producerer varmt vand). Solceller er typisk sat sammen i nogle moduler, der består af siliciumplader. Silicium er et grundstof, der kan lede elektricitet. Når solens stråler rammer solcellerne, begynder de at producere strøm, da elektronerne i solcellen bliver slået løs.

Der findes mange forskellige udformninger og kvaliteter indenfor solceller, hvor det mest gængse er poly- og monokrystallinske solceller. Begge er lavet af silicium, men de har hver deres karakteristika.

Polykrystallinske solceller består af flere siliciumkrystaller, og afgiver som oftest et blåt skær. De har typisk en lavere virkningsgrad end monokrystallinske solceller, og er således også billigere. Monokrystallinske solceller er typisk helt sorte, og har en ensartet overflade.

Hvorfor investere i et solcelleanlæg?

Der findes rigtigt mange fordele ved solceller og solcelleanlæg. Solceller larmer ikke, og de forurener ikke. Det er i sig selv et kæmpe plus, men det stopper naturligvis ikke her.

Solceller har ingen bevægelige dele, og er som resultat heraf meget driftsikre. Et solcelleanlæg producerer endvidere mest strøm i dagtimerne, hvor behovet oftest er størst. Levetiden på et solcelleanlæg er meget lang, og typisk ligger levetiden på 20-25 år. Et solcelleanlæg er en meget robust konstruktion, og kræver ikke megen vedligeholdelse.

Hvis du er ved at renovere dit tag, eller er ved at bygge nyt hus – så er det en gylden mulighed for at installere et effektivt solcelleanlæg. Det er nemlig muligt at erstatte din tagbelægning med solceller, og på denne måde slå to fluer med et smæk. Det er ydermere muligt at integrere solceller i din boligs facade eller i vinduerne.

Hvad skal jeg tjekke inden jeg køber?

Der naturligvis nogle overvejelser forbundet med køb af et solcelleanlæg. Det er vigtigt at du er klar over, hvorvidt det overhovedet er tilladt at installere et solcelleanlæg. Derfor er en det en god ide at tjekke din lokalplan, og endvidere tjekke om der er regler for, hvorledes din boligs facade skal se ud.

Det er endvidere alfa omega, at dit solcelleanlæg har direkte adgang til solens stråler. Det er derfor vigtigt, at du tjekker op på, og du har træer eller lignende, der kan skygge for solpanelerne.

En sidste overvejelse der er værd at tage med, er endvidere om du har nogle æstetiske krav til dit solcelleanlæg. Overvej hvordan anlægget bliver integreret i boligen, og om du har særlige krav til anlæggets farve, udformning mv.

Kilde: Bedste-solceller.dk