Hvis du er ansat som laborant eller i en virksomhed, der har brug for at teste produkter, de fremstiller under forskellige temperaturer eller i forskellige miljøer, så ved du, at der er meget stor forskel imellem de forskellige skabe, der anvendes. I laboratorier bliver der ofte anvendt inkubatorer. Det kan fx være, at du arbejder for en sædbank eller hos en veterinær, der har speciale i kvæg- eller hesteavl. Her er der brug for nedkøling af sæd, lige indtil der bliver brug for den. I dette tilfælde vil der være brug for at sæden bliver placeret i køle inkubatorer som her.
Klimaskabe – noget helt andet
Er du derimod beskæftiget i en industri, der genbruger plastik til at fremstille nye produkter – så er der nok ikke brug for inkubatorer. Men der kan være brug for at teste det nye produkts holdbarhed under forskellige temperaturforhold – og fugtforhold. I dette tilfælde vil det hold, der udvikler produktet, have brug for klimaskabe – eller klimakamre, som de også kaldes.
Inkubatorer er ofte ikke alt for store. Mange af dem findes i udgaver, der kan sættes på rulleborde, så de er nemme at transportere fra et arbejdssted til et andet. De findes naturligvis i forskellige størrelser. Der er forskel på, hvor meget materiale, der skal i inkubatoren. I nogle tilfælde kan der være tale om flere tusinde tuber. I andre tilfælde om ganske få. Det er noget, du ved bedre end jeg. Det kommer naturligvis an på, hvilken type laboratorie, du arbejder i. Sædbankens – eller dyrlægens?
Hygiejnen
Et af de vigtigste elementer, som du skal tænke på, når der skal anskaffes en ny inkubator til klinikken er hygiejnen. Det er meget vigtigt, at der er styr på hygiejnen. Der er tale om, at det væv, der eventuelt skal analyseres senere, skal opbevares under totalt sterile forhold. Og her er CO2 inkubatorer meget sikre. De er nemlig ofte udstyret med en automatisk steriliseringsproces, der sikrer at skabet er sterilt. De kan varme luften op til over 180 graders varme, hvilket sikrer imod bakterier.
Er der derimod tale om, at I skal afprøve et nyt produkts holdbarhed under forskellige forhold, så er der tale om, at I skal simulere de forskellige forhold. Det er lige præcist det, som klimaskabene gør. Det kan være, at der er brug for at I tester, at produktet kan holde til at opholde sig i et særligt varmt – eller koldt – miljø over længere tid. Klimaskabet kan bruges til det. Klimaskabe kaldes også for klimakamre. Hvorfor? Ja, det kan have noget at gøre med, at du faktisk kan få klimaskabe, der er lige så store som et gammeldags pigekammer var. De kan være meget store. Men skabene kan også være mindre og nemmere at håndtere.
Mange typer til mange formål
Ligesom der findes utroligt mange variationer af inkubatorer, så findes der også rigtig mange forskellige klimaskabe. Nogle kan skabe forhold, hvor temperaturen og fugtigheden kan reguleres alt efter behov. Nogle kan skabe de ønskede forhold meget hurtigt. Andre har brug for, at du manuelt regulerer både temperatur og fugtighedsgrad, så du skaber lige præcist det miljø, du har brug for, når produktet skal testes.